2018: Δημοτική ανασκόπηση της χρονιάς σε Ελληνικό – Αργυρούπολη

Ελληνικό Αργυρούπολη

Μια δημοτική ανασκόπηση στη χρονιά που αφήνει το 2018 επιχειρεί στο σημερινό του φύλλο ο «ΠΑΛΜΟΣ». Τα γεγονότα όπως τα ανέδειξε το ρεπορτάζ και τα κατέγραψε κάθε φύλλο του «Παλμού» από την αρχή του χρόνου για να θυμηθούμε μαζί τις σημαντικότερες ειδήσεις. Άλλες ευχάριστες και άλλες όχι, άλλες γενικές και άλλες οικογενειακές, όμως κατά γενική ομολογία αριθμητικά πολλές! Είμαστε σίγουροι ότι θα εκπλαγείτε βλέποντας ξανά το πόσο γεμάτη από ειδήσεις ήταν η χρονιά που αποχαιρετάμε…
Κοιτάζοντας μπροστά υποδεχόμαστε – πάντα με αισιοδοξία – τη νέα χρονιά, έχοντας πάντα στο μυαλό μας τα όσα μας δίδαξε το παρελθόν. Ας ξεκινήσουμε ανά Δήμο και ανά μήνα…

Ιανουάριος
Αλλαγές στο Διοικητικό σχήμα με τέσσερις νέους αντιδημάρχους να αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους. Τον Μάνθο Ευφραιμίδη αντικατέστησε ο Γιώργος Σαραφίδης. Τον Θανάση Καλύβα, ο Μιχάλης Τζιάλλας και την Ειρήνη Στελλάκη διαδέχτηκε η Χαρίκλεια Λαμπρινού. Καθήκοντα ανέλαβε και ο Βαγγέλης Νικοθώδης στη θέση της Κορίνας Θεοδώρου.
Απομακρύνθηκαν τα παροπλισμένα βαρέα οχήματα του Δήμου, η παραμονή των οποίων επιβάρυνε οικονομικά το Δήμο με τέλη κυκλοφορίας και ασφάλιστρα.
Πιλοτική εφαρμογή του συστήματος υπογειοποιημένων κάδων σε τέσσερα σημεία του Δήμου.
Στις 18 Ιανουαρίου συναντήθηκε ο Δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος με τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και συζήτησαν θέματα που άπτονται της αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με την λειτουργία του δήμου, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και πολεοδομικά ζητήματα. Συζητήθηκε επίσης η πορεία της επένδυσης στο Ελληνικό, ενώ επιδόθηκε στον υπουργό υπόμνημα με τις θέσεις της δημοτικής Αρχής.
Πρώτο «στοίχημα» για την ΔΗΚΕΑ η κοπή της βασιλόπιτας. Η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση της παράταξης του Νίκου Μεγαδούκα, ως υποψηφίου Δημάρχου Ελληνικού Αργυρούπολης βρίσκει το κοινό της και στέφεται με επιτυχία.
Παραιτήθηκε από δημοτικός σύμβουλος ο Νίκος Ντάλλας για λόγους οικογενειακούς και προσωπικούς. Την θέση του κατέλαβε από την ίδια παράταξη «Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού Αργυρούπολης – Χρήστος Κορτζίδης» η Ροδή Γεωργακάκη.

Φεβρουάριος
Ξεκίνησε πιλοτικά η ελεγχόμενη στάθμευση στο Ελληνικό από την 1η Φεβρουαρίου στις γειτονιές γύρω από το μετρό.
Ενημέρωση των πολιτικών Αρχηγών κάνει ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος σχετικά με την επένδυση στο πρ. αεροδρόμιο. Ο Δήμος έχει ήδη επεξεργαστεί και διαθέτει εμπεριστατωμένες και επιστημονικές θέσεις και προτάσεις στα θέματα που έχουν να κάνουν με την γενικότερη διαχείριση των περιοχών της επένδυσης που εντάσσονται στο Δήμο, στα πολεοδομικά ζητήματα που τίθενται, στα θέματα της μετεγκατάστασης των υπηρεσιών του που βρίσκονται μέσα στο πρ. Αεροδρόμιο του Ελληνικού, στο ζήτημα των κοινόχρηστων χώρων, στα θέματα ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας κ.α.
«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την επένδυση στο Ελληνικό.
Ριζική ανακαίνιση στο εσωτερικό του Δημαρχείου συντελείται για την αναβάθμιση του χώρου ως συνέχεια του εξωτερικού καλλωπισμού του κτιρίου.

Μάρτιος
Στεγαστικό πρόβλημα αντιμετωπίζει το 4ο Λύκειο Αργυρούπολης που βρίσκεται επί της οδού Αβέρωφ στη Δημοτική Ενότητα Αργυρούπολης. Το πρόβλημα αυτό δεν είναι τωρινό. Σήμερα όμως έρχεται πιο διογκωμένο και με επιπλέον πιέσεις που επέβαλαν τη συζήτησή του στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου όπου πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης ήταν η «Άμεση εξεύρεση χώρου για την προσωρινή στέγαση του 4ου Λυκείου Αργυρούπολης». Πληθώρα επιστολών μεταξύ διοίκησης και διδασκόντων του σχολείου, της ένωσης γονέων, της ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας και του Γραφείου Β’θμιας Σχολικής Επιτροπής, αλλά και του όμορου Δήμου της Γλυφάδας σε συνδυασμό με δικαστικές αποφάσεις που ζητούν οικονομικές αξιώσεις από το Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης υπέρογκων ποσών υπέρ της ιδιοκτήτριας του σχολικού συγκροτήματος όπου στεγάζεται σήμερα το 4ο Λύκειο Αργυρούπολης, συνέθεσαν ένα «εκρηκτικό μείγμα» και οδήγησαν σε μια συνεδρίαση με αρκετές στιγμές εντάσεων και διακοπών.
H λειτουργία μιας κεραίας κινητής τηλεφωνίας έχει αναστατώσει τους κατοίκους στην περιοχή της οδού Μπουμπουλίνας και των πέριξ αυτής δρόμων καθώς από τον Δεκέμβριο του 2017 κάνουν κινήσεις για την απομάκρυνσή της. Το θέμα ήρθε ως έκτακτο στο δημοτικό συμβούλιο και ο Δήμος στάθηκε αρωγός στις προσπάθειες των κατοίκων.
Γιορτή της Δημοκρατίας το “3ο Συνέδριο της Ενωμένης Πόλης”. Με ομόφωνη απόφαση τα μέλη του συνεδρίου εξέλεξαν την Κεντρική Επιτροπή που θα οδηγήσει την παράταξη στις εκλογές του 2019 και εξέλεξε εκ νέου τον σημερινό δήμαρχο Γιάννη Κωνσταντάτο ως επικεφαλής και υποψήφιο για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Απρίλιος
Το “πράσινο φως” για την κολύμβηση στην παραλιακή ζώνη του Σαρωνικού έχει ανάψει αμετάκλητα το Υπουργείο Υγείας μετά την ολοκλήρωση του καθαρισμού από τη ρύπανση που προκάλεσε το ναυάγιο του “Αγία Ζώνη ΙΙ” στις 10 Σεπτεμβρίου 2017.
Mε μια απόφαση που «διυλίζει τον κώνωπα, αλλά καταπίνει την κάμηλο», ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Σπυρίδων Κοκκινάκης, έκανε αποδεκτή την κατά πλειοψηφία γνωμοδότηση του Πειθαρχικού Συμβουλίου και επέβαλε ποινή αργίας ενός μήνα στον Χρήστο Κορτζίδη και στον Τάκη Κοροβέση γιατί όταν ο πρώτος ήταν δήμαρχος και ο δεύτερος αντιδήμαρχος λειτούργησε Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στις εγκαταστάσεις του δήμου στο πρώην αεροδρόμιο.
Ο Υπεύθυνος Παιδικής Μέριμνας του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης κ. Κωνσταντίνος Μηνόπουλος, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον «ΠΑΛΜΟ» εξηγεί πως λειτουργούν σήμερα οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου.
Παρουσιάστηκε το Ιστορικό Λεύκωμα του Ελληνικού.
Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, είχαν οι Δήμαρχοι της νοτίου Αττικής (Π. Φάληρο, Άλιμος, Αργυρούπολη-Ελληνικό, Γλυφάδα, Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη). Οι Δήμαρχοι επεσήμαναν τα σοβαρά θέματα αστυνόμευσης και ασφάλειας των πόλεων τους, έκαναν τις προτάσεις τους και ζήτησαν ριζική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, που μαστίζει τα Νότια προάστια εδώ και πολύ καιρό.

Μάιος
Tελεσιδίκησε την Πέμπτη 3 Μαιου, μετά από τρεις διακοπές στο Εφετείο Αθηνών η δικαστική αντιπαλότητα που είχε ο Δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος εναντίον του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην Δημάρχου Χρ. Κορτζίδη και του δημοτικού συμβούλου Τάκη Κοροβέση. Το δικαστήριο έκρινε το δημοσίευμα στην παραταξιακή εφημερίδα των κατηγορούμενων ως συκοφαντικό και αποφάσισε την επιβολή ποινής φυλάκισης 4 μηνών (με τριετή αναστολή), και στους δύο, για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του Γιάννη Κωνσταντάτου. «Εμμένουμε στις απόψεις μας – προσφεύγουμε στον Άρειο Πάγο» δήλωσε η Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού Αργυρούπολης – Χρήστος Κορτζίδης.
Αθώος ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης για την τοποθέτηση Πυροφυλακίου στο βουνό της Αργυρούπολης.
Εμπρησμός σε δύο κάδους αποκομιδής απορριμμάτων.
Άνοιξε τις πύλες του το Πρότυπο Οικογενειακό Πάρκο στην καρδιά του Ελληνικού.

Ιούνιος
Ανέτοιμοι οι Δήμοι για το GDPR. Άγνωστη χώρα η προστασία δεδομένων.
Ενημερωτική συνάντηση του Δημάρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης Γ. Κωνσταντάτου με τον ανεξάρτητο βουλευτή Χ. Θεοχάρη.
ΕΝΟΑ: Κινδυνεύει με αφανισμό ο όμιλος των Ολυμπιονικών. Σε δίνη γραφειοκρατικών προβλημάτων το ιστορικό σωματείο – Στο κενό οι προσπάθειες για εξεύρεση χώρου μετεγκατάστασης του ομίλου.
Έλεγχοι καταστημάτων από τη Δημοτική Αρχή. «Καμπάνα» στους παραβάτες, «συγχαρητήρια» στους συνεπείς.
Ο καβγάς για την άσφαλτο. Η ασφαλτόστρωση της Γούναρη φέρνει στη σέντρα τους δύο Δημάρχους που γειτνιάζουν.
Νέος Πρόεδρος ΚΕ.ΠΡ.Α.Γ.Ε.Α. ο Κωνσταντίνος Μηνόπουλος,
Στη Βουλή ο Φορέας Διαχείρησης Κοινοχρήστων Χώρων εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά.
Αποψιλώσεις πυροπροστασίας και καθαρισμοί κοινοχρήστων στον Δήμο.

Ιούλιος
Ξεκίνησε η κατασκευή κόμβου με φανάρια στην πλατεία Ανεξαρτησίας (πρώην 208).
Ξεκίνησε η ασφαλτόστρωση σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Παραιτήθηκε ο Δημήτρης Βάσσιος από Δημοτικός Σύμβουλος. Είχε εκλεγεί με την παράταξη
του Χρήστου Κορτζίδη.
Έτοιμο το νέο ΚΑΠΗ στα Σούρμενα.
Ο Κώστας Στέφας νέος επικεφαλής της παράταξης «Ξανά η πόλη μπροστά».
Φονικές πυρκαγιές στην Αττική. Οι Δήμοι έστειλαν βοήθεια και τρόφιμα στους πληγέντες.
Χωρίς δημοτική συγκοινωνία τον Αύγουστο.

Αύγουστος
ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ για το Σχέδιο Γενικής Οργάνωσης Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής.
Χορήγηση βοηθήματος επανασύνδεσης με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Σεπτέμβριος
Ετοιμάζεται το νέο πολυδύναμο Αστυνομικό Τμήμα στην Αργυρούπολη.
Δωρεάν και φέτος οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου.
Κάλεσμα εθελοντών καθηγητών για το κοινωνικό φροντιστήριο του Δήμου.
Επεκτείνεται το Σύστημα της Ελεγχόμενης Στάθμευσης στο Ελληνικό. Ζητείται λύση για τα προβλήματα που προέκυψαν από το σταθμό του Μετρό. Ο Δήμος καταφεύγει στην ελεγχόμενη στάθμευση και αυξάνονται οι θέσεις για τους κατοίκους.
Κραυγή αγωνίας για τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου.

Οκτώβριος
Δωρεάν Τεστ Παπανικολάου στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης.
Διαδραστικοί πίνακες αφής στα σχολεία του Δήμου
Εγκαίνια για το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.
Εγκαίνια για το νέο ΚΑΠΗ στα Σούρμενα.
Δωρεάν μαθήματα σε ενηλίκους Κινεζικής γλώσσας.

Νοέμβριος
Σ ε μια συνέντευξη – απολογισμό θητείας ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος αναλύει στον «ΠΑΛΜΟ» πως πέρασαν τα τεσσερισήμισι χρόνια της θητείας του, με την «Ενωμένη Πόλη» να είναι στη Διοίκηση του Δήμου. Ο ίδιος βλέποντας τα πόσα έχουν υλοποιηθεί και τα πόσα ακόμη έχουν να γίνουν, δηλώνει ικανοποιημένος γιατί έγιναν περισσότερα από όσα υποσχέθηκε προεκλογικά. Δεν κοίταξε ποτέ το ρολόι. Δεν κατάλαβε πως πέρασε ο καιρός. Κάνοντας τον απολογισμό της θητείας στο σύνολό της αντιλήφθηκε πως όλα είχαν και το αποτέλεσμά τους. Ένα αποτέλεσμα – αποτύπωμα στην κοινωνία και στην καθημερινότητα του πολίτη.
Παραδόθηκε στους δημότες το ΚΑΠΗ της Αλεξιουπόλεως στην Αργυρούπολη.
Υπογραφή συνεργασίας Δήμου με Σύλλογο Ολυμπιονικών και Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας.
Επεισοδιακή και με διακοπή η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Κινητό Πράσινο Σημείο στο Δήμο.

Δεκέμβριος
Πρόεδρος στον Φορέα Διαχείρισης ο Δήμαρχος Γ. Κωνσταντάτος.
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε άσκηση σεισμού από την Περιφέρεια Αττικής για την Περιφερειακή Ενότητα της Νότιας Αθήνας.
«Εταίρος» του Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης.
Σύλλογος Εργατοϋπαλλήλων. Νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 29 Δεκεμβρίου 2018]