Ακύρωσε η Αποκεντρωμένη την απόφαση της Ο.Ε. του Δήμου Γλυφάδας για την εκμίσθωση των νησίδων επί της Γρ. Λαμπράκη

Γλυφάδα

Mε απόφασή του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Σπυρίδωνος Κοκκινάκη (ΑΔΑ: ΩΣ9ΩΟΡ1Κ-ΔΣΡ) που εκδόθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2018, ακυρώθηκε η «υπ’ αριθ. 708/2018 πράξη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Γλυφάδας αναφορικά με την εκμίσθωση του δικαιώματος χρήσης επί της νησίδας της
Γρηγορίου Λαμπράκη για τη διενέργεια Χριστουγεννιάτικων Εκδηλώσεων».
Οι λόγοι αναφέρονται εκτενώς στο σκεπτικό της απόφασης και είναι οι εξής:

  • Επειδή, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 226 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης), όπως έχει αντικατασταθεί και ισχύει: «Ο Επόπτης Ο.Τ.Α. μπορεί αυτεπαγγέλτως να ακυρώσει οποιαδήποτε απόφαση των συλλογικών ή μονομελών οργάνων των δήμων, των περιφερειών, των νομικών προσώπων αυτών, καθώς και των συνδέσμων τους, για λόγους νομιμότητας, μέσα σε προθεσμία δύο (2) μηνώναφότου η απόφαση έχει δημοσιευθεί ή εκδοθεί.»
  • Επειδή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του Β.Δ. 24.9/20.10.1958 το οποίο τροποποιήθηκε με το άρθρο 3 του Ν. 1080/1980 ορίζεται ότι: «1. Επιτρέπεται η υπέρ του δήμου ή κοινότητος, επιβολή τέλους εις βάρος των χρησιμοποιούντων διαρκώς ή προσκαίρως πεζοδρόμια, οδούς, πλατείας και εν γένει κοινοχρήστους χώρους και το υπέδαφος αυτών. […] 2. Τα τμήματα των κοινοχρήστων χώρων, τωνοποίων επιτρέπεται η παραχώρησις της χρήσεως, καθορίζονται δι’ αποφάσεως του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου».
  • Επειδή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 79, παρ. 1, του Ν. 3463/2006, «1. Οι δημοτικές αρχές ρυθμίζουν θέματα της αρμοδιότητάς τους εκδίδοντας τοπικές κανονιστικές αποφάσεις, στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας με τις οποίες: […] δ) Καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις: δ1. Για τη χρήση και λειτουργία των δημοτικών και κοινοτικών αγορών, των εμποροπανηγύρεων, παραδοσιακού ήμη χαρακτήρα, των ζωοπανηγύρεων, των χριστουγεννιάτικων αγορών και γενικά των υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων, […] ε) καθορίζουν τις θέσεις που επιτρέπεται η άσκηση υπαίθριου στάσιμου εμπορίου […]».
  • Επειδή, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 38 του Ν. 4497/2017, «Για τη λειτουργία των υπαίθριων αγορών του παρόντος λαμβάνεται απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το άρθρο 79 του ν. 3463/2006 (Α΄ 114), η οποία κοινοποιείται στην οικεία Περιφέρεια. Με την ίδια απόφαση εγκρίνεται και ο κανονισμός λειτουργίας των αγορών αυτών, στον οποίο εμπεριέχονται απαραιτήτως ο χώρος διενέργειας της αγοράς, η χρονική διάρκεια της αγοράς, τα πωλούμενα είδη, ο τρόπος επιλογής και τοποθέτησης των πωλητών, τα καταβαλλόμενα τέλη και ο τρόπος είσπραξης αυτών, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς.
    Η διάρκεια λειτουργίας των θρησκευτικών και επετειακών εμποροπανηγύρεων και των λοιπών οργανωμένων αγορών δεν μπορεί να υπερβαίνει τις πέντε (5) συναπτές ημέρες, με εξαίρεση τις […] και τις χριστουγεννιάτικες αγορές που δύνανται να διαρκούν μέχρι είκοσι (20) ημέρες». Εν συνεχεία, στις παραγράφους 4 και 5 του ίδιου άρθρου προβλέπεται η διαδικασία συμμετοχής στις υπαίθριες αγορές,όπου κατόπιν πρόσκλησης του οικείου δήμου υποβάλλεται αίτηση από τους ενδιαφερόμενους πωλητές και στη συνέχεια παρέχεται έγκριση συμμετοχής από τον αρμόδιο φορέα (δήμος).
  • Επειδή, με την παρούσα απόφαση η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Γλυφάδας κατακυρώνει διαγωνισμό εκμίσθωσης κοινοχρήστου χώρου προς εκμετάλλευση από ιδιώτη, στην οποία όμως εντάσσει και δραστηριότητες υπαίθριου εμπορίου.
    Ειδικότερα, στην περ. 2 του άρθρου 6, υπό τον τίτλο «Χριστουγεννιάτικη Αγορά», της υπ’ αριθ. πρωτ. 25410/11-09-2018 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής αναφορικά με των καθορισμό των όρων της σχετικής διακήρυξης εκμίσθωσης, προβλέπεται και λειτουργία χριστουγεννιάτικης αγοράς, κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 38 του Ν. 4497/2017.
  • Επειδή, σύμφωνα με την ανωτέρω παράγραφο των όρων της εκμίσθωσης: «Τα δέκα σπιτάκια θα εκμισθωθούν από τον ανάδοχο για την πώληση προϊόντων», ενώ από τα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 38 του ν. 4497/2017 προκύπτει σαφώς ότι αρμόδιος φορέας για την λειτουργία και διεξαγωγή των θρησκευτικών και επετειακών εμποροπανηγύρεων είναι μόνο ο οικείος δήμος. Επισημαίνεται ότι η μοναδική εξαίρεση από τον ανωτέρω κανόνα που προβλέπεται ρητά, αφορά αποκλειστικά την περίπτωση διεξαγωγής των εμποροπανηγύρεων από το νομικό πρόσωπο της Εκκλησίας.
  • Επειδή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39 του Ν. 4497/2017 προβλέπονται όροι και προϋποθέσεις για την αδειοδότηση και την άσκηση υπαίθριων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων (όπως λούναπαρκ, πίστες αυτοκινητιδίων, μουσικές συναυλίες κ.α.), οι οποίες είναι διάφορες από το υπαίθριο εμπόριο.
  • Επειδή επιπροσθέτως, στο άρθρο 3 της ανωτέρω διακήρυξης των όρων δημοπρασίας ορίζεται διάρκεια λειτουργίας του χριστουγεννιάτικου πάρκου σαράντα πέντε (45) ημερών, επομένως και της χριστουγεννιάτικης αγοράς που περιλαμβάνεται εντός αυτού, κατά παράβαση των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 38 του Ν. 4497/2017 για τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων αγορών μέχρι είκοσι (20) ημέρες.
  • Επειδή, όπως γίνεται παγίως δεκτό, η δημοπρασία για εκμίσθωση ακινήτου είναι σύνθετη διοικητική ενέργεια η οποία ολοκληρώνεται με την έκδοση εγκριτικής του αποτελέσματος της δημοπρασίας πράξης, κατά τον έλεγχο της οποίας ασκείται παρεμπιπτόντως έλεγχος και σε κάθε άλλη πράξη στην οποία στηρίχθηκε η λήψη της.
    Να σημειωθεί ότι «Κατά της παρούσας αποφάσεως μπορεί να ασκηθεί προσφυγή ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 του Ν. 3463/2006 από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον εντός της προθεσμίας ενός μηνός από την έκδοση της απόφασης ή την κοινοποίηση της ή αφότου έλαβε γνώση αυτής. (άρθρο 151 του Ν. 3463/2006)».

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 5 Ιανουαρίου 2019]