Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Η περιοδοντική θεραπεία μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της κίρρωσης του ήπατος

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

H στοματική φροντίδα είναι γνωστό ότι είναι σημαντική, όχι μόνο για την προστασία των δοντιών, αλλά και για τη γενική υγεία. Μια νέα μελέτη έδειξε ότι η διεξοδική στοματική φροντίδα μπορεί επίσης να έχει οφέλη για το ήπαρ. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Virginia Commonwealth και του Ιατρικού Κέντρου Hunter Holmes McGuire VA διαπίστωσαν ότι η τακτική περιοδοντική θεραπεία μεταβάλλει τα βακτήρια του εντέρου, μειώνει τη φλεγμονή και βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία σε ασθενείς με κίρρωση του ήπατος.
Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι στους ασθενείς με κίρρωση του ήπατος η ισορροπία του μικροβιώματος στο σάλιο και το έντερο έχει αλλάξει, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα και υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με την κίρρωση. Επιπλέον, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι με κίρρωση έχουν αυξημένα επίπεδα φλεγμονής σε όλο το σώμα, και αυτό σχετίζεται με την ηπατική εγκεφαλοπάθεια.
Οι ερευνητές μελέτησαν δύο ομάδες εθελοντών με κίρρωση και ήπια έως μέτρια περιοδοντίτιδα. Η μία ομάδα έλαβε περιοδοντική φροντίδα, ενώ η άλλη ομάδα δεν έλαβε κάποιου είδους οδοντιατρική θεραπεία.
Μετά την περιοδοντική θεραπεία, οι συμμετέχοντες, ειδικά εκείνοι με ηπατική εγκεφαλοπάθεια, είχαν αυξημένα τα επίπεδα των ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου που θα μπορούσαν να μειώσουν τη φλεγμονή, καθώς και χαμηλότερα τα επίπεδα των βακτηρίων που παράγουν ενδοτοξίνες στο σάλιο.
Η ομάδα που δεν έλαβε θεραπεία παρουσίασε αύξηση των επιπέδων ενδοτοξίνης στο αίμα κατά την ίδια περίοδο. Η ερευνητική ομάδα πρότεινε ότι η βελτίωση στην ομάδα θεραπείας θα μπορούσε να αποδοθεί στη μείωση της στοματικής φλεγμονής που οδηγεί σε χαμηλότερη συστηματική φλεγμονή ή σε μειωμένη ποσότητα βακτηριδίων που καταπίνονται και επηρεάζουν έτσι το μικροβίωμα του εντέρου.
Η μελέτη έχει τίτλο “Periodontal therapy favorably modulates the oral-gut-hepatic axis in cirrhosis”. Δημοσιεύτηκε στο American Journal of Physiology—Gastrointestinal and Liver Physiology στις 17 Αυγούστου 2018.

Γεώργιος Παπαδόπουλος – Χειρουργός Οδοντίατρος
Αισθητική – Εμφυτεύματα – Ορθοδοντική
http://www.dental-pap.gr/

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 19 Ιανουαρίου 2019]

Scroll to Top