Μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο της Περιφέρειας στον Καρέα

Ηλιούπολη

Όταν ολοκληρωθεί θα θωρακίσει τους Δήμους Ηλιούπολης και Βύρωνα

Κοινή Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν οι Δήμαρχοι Ηλιούπολης και Βύρωνα κ.κ. Β. Βαλασόπουλος και Γ. Κατωπόδης και η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα της Περιφέρειας Αττικής κ. Ερμίνα Κυπριανίδου προκειμένου να παρουσιάσουν ένα τεράστιο αντιπλημμυρικό έργο κατασκευής αγωγών ομβρίων που ξεκινάει από τον Καρέα και θα φτάνει μέχρι τη περιοχή Νησάκι της Ηλιούπολης.
Ιδιαίτερα στην οδό Αναστάσεως του Δήμου Ηλιούπολης που εφάπτεται του Κοιμητηρίου Ηλιούπολης τα πλημμυρικά φαινόμενα σε ισχυρές βροχοπτώσεις είναι ανεξέλεγκτα και άκρως επικίνδυνα ακόμη και για τη ζωή των πολιτών.
Κοινός τόπος ο οποίος τονίστηκε από όλους τους ομιλητές ήταν η αποτελεσματικότητα της στενής συνεργασίας και της συνέργειας μεταξύ Δήμων και Περιφέρειας που κατάφεραν να ξεκολλήσουν από όλα τα γραφειοκρατικά ζητήματα την διαδικασία και να λάβουν τις απαραίτητες εγκρίσεις για την χρηματοδότηση και την εκτέλεση του έργου.
Πρώτος έλαβε το λόγο ο Δήμαρχος της Ηλιούπολης, ο οποίος χαρακτήρισε «ιστορική εμπειρία» το σημαντικό αυτό έργο. Ο κ. Βαλασόπουλος ευχαρίστησε προσωπικά την κα Δούρου, τα στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας της Περιφέρειας, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει και την ουσιαστική βοήθεια που παρείχε το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος», αλλά και να δώσει σημαντικές τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν το έργο.
Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη υλοποίησης του έργου και ειδικά για τα αντιπλημμυρικά έργα, τόνισε πως «είναι ανάγκη να θωρακιστεί η πόλη μας από τα φυσικά φαινόμενα. Η αντιπλημμυρική προστασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί καθώς κάνουμε μεγάλες προσπάθειες για να μπορέσουμε να διοχετεύσουμε τα όμβρια ύδατα που προέρχονται από τον Υμηττό σε άλλους χώρους ώστε να προστατευτούν οι κάτοικοι τόσο της πόλης μας όσο και των όμορων δήμων. Πιστεύω πραγματικά πως το πρώτο καθήκον ενός αιρετού είναι τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας, για αυτό θεωρώ πως είμαστε σε πολύ καλό δρόμο».
Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Ερμίνα Κυπριανίδου χαρακτήρισε την παρουσίαση του έργου «ως το επιστέγασμα μιας εξαιρετικής συνέργειας για την επίλυση μεγάλων προβλημάτων». Ο τρόπος που λειτουργήσαμε για την προώθηση του συγκεκριμένου έργου πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για όλα τα επίπεδα διοίκησης. Απαιτείται συνέργεια, σύμπραξη, ώριμες τεχνικές μελέτες για την υλοποίηση αυτών που οι τοπικές κοινωνίες έχουν ανάγκη», υποστήριξε.
Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν επίσης: οι κ.κ. Χρήστος Κοκοτίνης επικεφαλής της κίνησης «ΗΛΙΟΥ-πολις ανθρώπινη πόλη», Παναγιώτης Πατσαβός Περιφερειακός σύμβουλος του Κεντρικού Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, Μιλτιάδης Κύρκος υπεύθυνος της τεχνικής υπηρεσίας, Θεοδώρα Αραμπατζή προϊσταμένη του τμήματος υδραυλικών και Κίμων Παπαγεωργίου τεχνικός σύμβουλος του Δήμου Ηλιούπολης. Από τον Δήμο Βύρωνα παρευρέθηκαν -εκτός του Δημάρχου- η Γενική Γραμματέας Σταυρούλα Κοττάκη και ο Αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας Μιχάλης Καραγιάννης.

Το χρονοδιάγραμμα του έργου

Η μελέτη του έργου, κατόπιν επίμονων αιτημάτων των δύο Δήμων, προκηρύχθηκε και ανατέθηκε από την Περιφέρεια Αττικής το έτος 2015, ολοκληρώθηκε το έτος 2017, στη συνέχεια το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα έργων της Περιφέρειας με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, και ακολούθησε ένας τεράστιος αγώνας, για την εξασφάλιση των απαραίτητων γνωμοδοτήσεων και εγκρίσεων των πολλών εμπλεκομένων φορέων και εντός τριών περίπου μηνών να προγραμματίζεται η δημοπράτηση του έργου, οπότε η κατασκευή του θα ξεκινήσει εντός του 2019.
Το έργο απαρτίζεται από δίκτυο 4 κυρίων συλλεκτηρίων αγωγών μήκους 3481 μέτρων, από έξι δευτερεύοντες αγωγούς συνολικού μήκους 314 μέτρων, ως επίσης και από μικρού μήκους αγωγό και μικρά τεχνικά σε εκτός σχεδίου περιοχή στον Καρέα κάτω από τη Μονή Άη Γιάννη Καρέα. Αποδέκτης των πλημμυρικών απορροών των έργων είναι ο συλλεκτήρας Σ1, στην συμβολή της Λ. Παπανδρέου και της οδού Ισαύρων Ηλιούπολης, όπου έχει κατασκευαστεί αναμονή σύνδεσης του Σ1 με τον αγωγό 1 του εν λόγω έργου .
Οι διατομές των αγωγών ποικίλουν, για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του έργου σημειώνεται ότι σημαντικό μέρος των αγωγών έχουν ορθογωνική διατομή 2×2 μέτρα, 2×1,80 μέτρα, 2×1,50 μέτρα.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 7.440.000€, και χρηματοδοτείται 100% από την Περιφέρεια Αττικής.
Με την κατασκευή του δικτύου των αγωγών αυτών η Ηλιούπολη ολοκληρώνει το δίκτυο βασικών συλλεκτήριων αγωγών ομβρίων (εντός του 2018 ολοκληρώθηκαν και έχουν τεθεί σε λειτουργία οι σημαντικότατοι βασικοί αγωγοί Σ2 και Σ3 που κάλυψαν μεγάλο τμήμα της πόλης), οπότε ένα από τα μείζονα προβλήματα της πόλης, αυτό της αντιπλημμυρικής θωράκισης, επιλύεται οριστικά.
Απομένουν ορισμένοι δευτερεύοντες αγωγοί σε εσωτερικούς δρόμους για την πλήρη απαγωγή των βρόχινων υδάτων, η σχετική μελέτη προβλέπεται να εκπονηθεί εντός του 2019, και η υλοποίηση θα προχωρήσει παράλληλα με την κατασκευή των βασικών αγωγών Καρέα – Αναστάσεως.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 26 Ιανουαρίου 2019]