Ανεξάρτητος και ο Νίκος Νικολάου στη Γλυφάδα

Ανεξάρτητος είναι από το βράδυ της Τετάρτης 27 Φεβρουαρίου 2019, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γλυφάδας Νίκος Νικολάου. Ο ίδιος – αυτοπροσώπως – παρέδωσε στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας, πριν αρχίσει η διπλή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την «ανακοίνωση – δήλωση» μέσω της οποίας εξηγούσε τους λόγους της κίνησής του αυτής.
Αν και το κλίμα προσπάθησε να μείνει σε ήπιους τόνους και πολιτισμένους, δεδομένου ότι ήταν και η πρώτη επίσημη συνεδρίαση για την νέα χρονιά, αυτό τελικώς δεν επετεύχθη αφού φάνηκε πως επικράτησε ο πανικός και η ένταση δεν άρχισε να φανεί μεταξύ των συνομιλητών, δηλαδή του κ. Νικολάου και του Δημάρχου.
Στην δήλωσή του ο κ. Νικολάου μεταξύ άλλων αναφέρει πως «ανέμενα μέχρι την έσχατη στιγμή την ανάληψη πρωτοβουλιών από τον επικεφαλής της παράταξης Δήμαρχο Γιώργο Παπανικολάου προκειμένου να διαψεύσει με στοιχεία τα καταγγελλόμενα από τη συμπολίτευση και αντιπολίτευση για σκάνδαλα και οικονομικές ατασθαλίες και όσα με στοιχεία, προσωπικά του εξέθεσα για την δυσλειτουργία του δήμου. Η απόλυτη σιωπή. Γιατί; Προσωπικά δεν νιώθω, ούτε θέλω να θεωρηθώ συμμέτοχος».

Επίσης έθιξε «ζητήματα διαφάνειας διαδικασιών, λειτουργικότητας και κόστους για σχεδόν του συνόλου των έργων που συντελούνται στο Δήμο» και τόνισε ότι την περασμένη εβδομάδα κλήθηκε «να καταθέσει στο Αστυνομικό Τμήμα για τις υπερεκατό πλαστές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που ελήφθησαν από την απερχόμενη δημοτική αρχή, με οικονομικό αντικείμενο ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς ποτέ να συνέλθουν σε συνεδρίαση οι δημοτικοί σύμβουλοι!».
Μόλις ο Πρόεδρος ολοκλήρωσε την ανάγνωση της δήλωσης επικράτησε ελάχιστα δευτερόλεπτα μια παγωμάρα στην αίθουσα η οποία και έσπασε όταν μίλησε ο Δήμαρχος. «Είχα σκοπό να ξεκινήσω αλλιώς αυτή τη συνεδρίαση», είπε και αμέσως απάντησε στην ανεξαρτητοποίηση του Νίκου Νικολάου. Είπε λοιπόν ότι τον ευχαριστεί για την εν γένει συνεργασία και υποστήριξη και ότι λυπάται για τον τρόπο που αποχωρεί και τα επιχειρήματά του.
Εκεί ξεκίνησε και η ένταση με τον Δήμαρχο να ζητά επιμόνως από τον κ. Νικολάου να του πει έστω και ένα σκάνδαλο, μια οικονομική ζημιά που έχει υποστεί ο Δήμος και ο κ. Νικολάου ανταπαντούσε πως η δήλωσή του τα είπε όλα αυτά που είχε να πει και ότι δε θα του υπαγορέψει ο Δήμαρχος τι θα πει. Ο Δήμαρχος τότε επέμεινε να ζητήσει συγνώμη ο κ. Νικολάου από τη στιγμή που δεν έχει να πει κάτι συγκεκριμένο διότι τον συκοφαντεί. Τότε ανταπαντά ο κ. Νικολάου ότι «αν σας συκοφαντώ να μου κάνετε μήνυση» και η απάντηση του Δημάρχου ήταν «ασφαλέστατα». Στη συνέχεια το λόγο προσπάθησε να πάρει ο Τάσος Ταστάνης λέγοντας πως δε μπορεί το συμβούλιο να μετατραπεί σε αρένα. Και το κλίμα εντάθηκε ακόμη περισσότερο. «Θα μας συκοφαντεί κάποιος και θα το αφήνουμε αναπάντητο»; είπε ο Δήμαρχος. Και το θέμα έληξε εκεί και το σώμα προχώρησε στην ειδική συνεδρίαση.

Το πλήρες κείμενο της «ανακοίνωσης – δήλωσης» του κ. Νικολάου έχει ως εξής:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ

Προς τον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας

Ενενήντα μέρες πριν τις επόμενες δημοτικές εκλογές βρίσκομαι στην δυσάρεστη θέση να ανακοινώσω την αποχώρησή μου από την δημοτική παράταξη με την οποία εκλέχθηκα.
Ανέμενα μέχρι την έσχατη στιγμή την ανάληψη πρωτοβουλιών από τον επικεφαλής της παράταξης Δήμαρχο Γιώργο Παπανικολάου προκειμένου να διαψεύσει με στοιχεία τα καταγγελλόμενα από συμπολίτευση και αντιπολίτευση για σκάνδαλα και οικονομικές ατασθαλίες και όσα, με στοιχεία, προσωπικά του εξέθεσα για την δυσλειτουργία του δήμου.
Η απόλυτη σιωπή. Γιατί; Προσωπικά δεν νιώθω, ούτε θέλω να θεωρηθώ συμμέτοχος.
Από την πρώτη στιγμή της εκλογής του απερχόμενου δημάρχου διακρίβωσα αρρυθμίες στην λειτουργία της παράταξης μας, οι οποίες ήλπιζα με την πάροδο του χρόνου να βελτιωθούν.
Γι’ αυτό και ψήφιζα πάντα στο Συμβούλιο κατά συνείδηση και όχι καθ’ υπαγόρευση, όπως αποδεικνύεται από τις τοποθετήσεις μου. Ήλπιζα να διορθωθεί η κατάσταση και δεν δημοσιοποίησα αυτή την φθοροποιό δυσλειτουργία.
Επειδή πλέον χάθηκε κάθε ελπίδα αλλαγής πορείας, σήμερα και δημόσια, είμαι υποχρεωμένος αυτό να το καταγγείλω.
Για το σύνολο σχεδόν, των όποιων έργων έγιναν στον δήμο, τίθενται ζητήματα διαφάνειας διαδικασιών, λειτουργικότητας και κόστους.
Την προηγούμενη εβδομάδα κλήθηκα και κατέθεσα στο Αστυνομικό Τμήμα για τις υπερεκατό πλαστές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που ελήφθησαν από την απερχόμενη δημοτική αρχή, με οικονομικό αντικείμενο ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς ποτέ να συνέλθουν σε συνεδρίαση οι δημοτικοί σύμβουλοι!
Δυστυχώς η συνείδηση μου δεν μου επιτρέπει να παραμείνω δημοτικός σύμβουλος της παρούσας παράταξης και δηλώνω την ανεξαρτητοποίησή μου, μέχρι την λήξη της θητείας του παρόντος δημοτικού συμβουλίου, αλλά όχι την αποχή μου από τα κοινά.

Μετά τιμής,
Νικόλαος Νικολάου

Όπως φάνηκε η ανεξαρτητοποίηση του κ. Νικολάου ήταν αναμενόμενη και προαποφασισμένη και δεν προκάλεσε έκπληξη για την παράταξη του Δημάρχου. Ως φαίνεται οι τέσσερις ανεξάρτητοι θα αποτελέσουν και ιδιαίτεροι αντίπαλοι στις εκλογές του Μαΐου την επικείμενη υποψηφιότητα του κ. Δημάρχου διότι θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της αντιπολιτευτικής γραμμής που θα τηρήσουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Δεν γνωρίζουμε κατά πόσον αυτό ανησυχεί τον κ. Δήμαρχο και του δημιουργούν την αίσθηση της μείωσης της δημοτικότητας του η οποία έχει τρωθεί αισθητά.

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 2 Μαρτίου 2019]