Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Γλυφάδα: Απολογισμός Πεπραγμένων ή Απολογισμός Σφαλμάτων;

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Για δεύτερη φορά χρειάστηκε να έρθει το θέμα της λήψης απόφασης «επί του Απολογισμού του Δήμου οικονομικού έτους 2015 και του Ισολογισμού του Δήμου της 15ης Διαχειριστικής Χρήσης (1/1/2015 – 31/12/2015)» σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας. Την πρώτη φορά που το εισηγήθηκε η δημοτική αρχή στα τέλη του 2018 το συμβούλιο δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαραίτητη απαρτία κι έτσι η συνεδρίαση είχε αναβληθεί. Το βράδυ της Τετάρτης όμως αν και με καθυστέρηση ξεκίνησε το δημοτικό συμβούλιο με την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων να είναι παρόντες.
Η ειδική συνεδρίαση λειτούργησε για λίγο «πυροσβεστικά» στο ξεκίνημά της αφού με την έναρξη της συζήτησης και της εισήγησης του θέματος μετέβησαν από την ανεξαρτητοποίηση του Νίκου Νικολάου που είχε οξύνει τα πνεύματα στην άλλη θεματική που αφορούσε το οικονομικό έτος του 2015.
Οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων αλλά και των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων έκαναν ιδιαίτερα αισθητή την εντύπωση ότι αυτό το έτος δεν είναι τυχαίο και δεν μπορεί να ψηφιστεί ελαφρά τη καρδία αφού είναι η χρονιά για την οποία υπάρχει η αναστάτωση των δια περιφοράς συμβουλίων και των αποφάσεων που τότε λήφθησαν χωρίς να έχουν κληθεί και ενημερωθεί οι δημοτικοί σύμβουλοι. Μια υπόθεση που σήμερα βρίσκεται υπό διερεύνηση και για την οποία καλούνται να καταθέσουν τα όσα γνωρίζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα που πραγματοποιούν και τους ελέγχους νομιμότητας των αποφάσεων.
Μεταξύ άλλων τονίστηκε ιδιαίτερα η αργοπορημένη εισήγηση και λήψη απόφασης αφού θα έπρεπε το θέμα να είχε έρθει στο δημοτικό συμβούλιο από το 2016 και αντίστοιχες χρονικές περίοδοι ισχύουν και για τις μετέπειτα οικονομικές καταστάσεις των ετών 2016 και 2017. Η απάντηση του Δημάρχου προς τον κ. Ταστάνη ήταν ότι είθισται να υπάρχουν καθυστερήσεις, όχι μόνο στη δική του θητεία αλλά και σε προηγούμενες.

Η Αθηνά Λυγνού τόνισε ότι είναι μια σύνθετη διαδικασία και ότι δε θα έπρεπε να έρχεται εκτός από ετεροχρονισμένα και με άλλα 62 θέματα προς συζήτηση σε τακτική συνεδρίαση που ακολουθούσε γιατί κανονικά χρειάζεται χρόνος να μελετηθούν τα στοιχεία και να συζητηθούν. Τόνισε επίσης ότι οι εισηγήσεις έρχονταν μέχρι το προηγούμενο βράδυ αργά και αυτό δεν έδειχνε σεβασμό προς τους δημοτικούς συμβούλους. Η απάντηση του Δημάρχου ήρθε με ερώτηση… «υπήρξε άλλη φορά με μοναδική συνεδρίαση»; Για να ισχυριστεί έτσι άθελά του ότι κάνει τα όσα ο ίδιος κατέκρινε προεκλογικά πριν γίνει Δήμαρχος.

Ο Στέλιος Θεοδοσόπουλος τόνισε με τη σειρά του ότι ο χρόνος που έρχεται το θέμα δεν είναι εμπρόθεσμος αφού έπρεπε να είχε ψηφιστεί το 2016. Ο Δήμαρχος τότε τον διέκοπτε και ο κ. Θεοδοσόπουλος έλεγε προς τον Δήμαρχο ότι τον ανάγκασε το Ελεγκτικό Συνέδριο δια στόματος επιτρόπου να φέρει τα οικονομικά στοιχεία των προηγούμενων ετών. Εξέφρασε επίσης τις αμφιβολίες του δεδομένου ότι διερευνάται ακόμη η υπόθεση. «Τι διερευνάται; Κάποια ζημιά του Δήμου; Μην αφήνετε να αιωρείται κάτι.. Όλοι οι Δήμοι ελεγχόμαστε», είπε με ένταση στη φωνή ο Δήμαρχος.
Τότε ο κ. Θεοδοσόπουλος του ανταπάντησε ότι είχε ζητήσει από τον Νοέμβριο τα οικονομικά στοιχεία με αίτησή του αλλά ποτέ δεν του προσκομίστηκαν και έτσι έπρεπε να τα ζητήσει με εισαγγελική παραγγελία. «Αυτή είναι η χρηστή διοίκηση;» ρώτησε.

Τότε ο Δημήτρης Νιτσιόπουλος, Αντιδήμαρχος Εσόδων και Διοικητικού, απάντησε ότι όντως είχε γίνει η αίτηση από τον κ. Θεοδοσόπουλο και του είπε ότι θα ήταν πιο σύντομος ο δρόμος για τον 2ο όροφο του δημαρχείου παρά από την εισαγγελία που πέφτει πιο μακριά. Εξηγώντας ότι θα του τα έδινε στα πλαίσια της καλής τους συνεργασίας.

Τότε ο Δήμαρχος πετάχτηκε για να πει στον Στέλιο Θεοδοσόπουλο ότι «για ένα έχω πάει στο πειθαρχικό και αυτό είναι για εισήγησή σας». Τότε ο κ. Θεοδοσόπουλος του απάντησε πως «με φορτώσατε με 70 άτομα ενώ εγώ ήθελα 10». Απάντηση για αυτό δεν πήρε βέβαια αλλά ο Δήμαρχος συνέχισε πηγαίνοντας τη συζήτηση εκεί που εκείνος ήθελε. «Όταν ήσασταν Αντιδήμαρχος δεν ξέρατε; Δεν κάνατε τίποτε»; ρώτησε. «Δεν είχα αρμοδιότητα, ήμουν μισός, μόνο εσόδων και όχι εξόδων», είπε ο Στέλιος Θεοδοσόπουλος.

Οι παρεμβολές σταμάτησαν όταν ζήτησε το λόγο η Βάνα Μπάρμπα και θύμισε στον κ. Νιτσιόπουλο ότι τότε που ήταν στο ΚΑΠΠΑ αντιπρόεδρος με Πρόεδρο τον Νίκο Νικολάου είχε πει στην ίδια για τον Δήμαρχο ότι έχει αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του. «Τι άλλαξε»; τον ρώτησε.
Ο Δημήτρης Νιτσιόπουλος ταυτόχρονα και επαναλαμβανόμενα με την τοποθέτηση της κ. Μπάρμπα έλεγε «Με συναντήσατε ποτέ στο ΚΑΠΠΑ;»

Τελευταίος μίλησε ο Γιάννης Τζούβελης. «Είναι παράνομη η διαδικασία και δε μπορούμε να συμμετέχουμε», είπε. Και ανέφερε ότι έχει πάει επιστολή στο Δήμο από την Επίτροπο για να προσκομίσουν τα εγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία για τα έτη έως το 2017. «Θα απέχουμε και δε θα ψηφίσουμε», έκλεισε.

Το θέμα τέθηκε τότε σε ψηφοφορία και έλαβε 20 Υπέρ και 11 Κατά. Σε αυτά συμπεριελήφθησαν και τα παρών και η αποχή που είπαν μερικοί σύμβουλοι. Αίσθηση προκάλεσε ότι απείχε ο Στέλιος Δίβαρης και ότι ο Νίκος Παπάζογλου είπε παρών. Κάτι που στο τέλος προκάλεσε νέους τριγμούς στη δημοτική αρχή.

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 2 Μαρτίου 2019]

Scroll to Top