Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Ονομασία και Μετονομασία Οδών του Δήμου Αλίμου

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

• Το όνομα του πρώτου Δημάρχου Αλίμου δόθηκε σε ανώνυμη οδό
• Μετονομάστηκε τμήμα της Τζανάκου σε Σπυρίδωνος Βέννη

Σε ονομασία και μετονομασία οδών προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο του Αλίμου κατά τη συνεδρίαση του στις 26 Φεβρουαρίου και ομόφωνα αποφάσισε να τιμήσει τον πρώτο Δήμαρχο Αλίμου Παύλο Τζιβανίδη δίδοντας του την ανώνυμη οδό που βρίσκεται παραπλεύρως του Μετρό Αλίμου. Ταυτόχρονα αποφάσισε να μετονομάσει τμήμα της οδού Τζανάκου σε οδό Σπυρίδωνος Βέννη, διατηρώντας όμως ένα τμήμα της οδού σε Τζανάκου για να αποφευχθεί η σύγχυση που επικρατούσε στην εύρεση του σημείου που αναζητείτο.
Η πρόταση αυτή συζητήθηκε πρώτα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου τα μέλη της οποίας ομόφωνα αποφάσισαν και παρέπεμψαν στο δημοτικό συμβούλιο τα ανωτέρω.
Όπως αναφέρθηκε:

  1. Στο Δήμο Αλίμου υπάρχει ανώνυμη οδός παραπλεύρως του μετρό Αλίμου, που διέρχεται μεταξύ των ΟΤ 430 και 431 και ενώνει την οδό Κουμουνδούρου με τον παράδρομο της Λ. Βουλιαγμένης. Στην εν λόγω ανώνυμη οδό, λόγω του μετρό Αλίμου έχει αυξηθεί εντόνως η κίνηση ενώ στο σημείο αυτό με το παρκάρισμα οχημάτων δεξιά και αριστερά του δρόμου, δημιουργείται μποτιλιάρισμα και δυσκολία στην κυκλοφορία. Υπάρχει δε πρόβλημα στην επιτέλεση του έργου της Δημοτικής Αστυνομίας, ως προς την αναγραφή του ακριβούς σημείου παράνομης στάθμευσης και δυσχέρεια στην έγκυρη έκδοση κλήσεων καθότι δεν υπάρχει ονομασία στην συγκεκριμένη οδό.

Ο Παύλος Τζιβανίδης διετέλεσε Δήμαρχος Αλίμου δύο τριετίες: το 1975-78 και το 1979-82 και ήταν ο πρώτος εκλεγμένος Δήμαρχος του Δήμου Αλίμου καθώς πριν από το 1968, το Καλαμάκι ήταν Κοινότητα.

  1. Με την υπ’ αριθμ. 157/97 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου είχε αποφασιστεί η ονομασία της ανώνυμης οδού η οποία διέρχεται από τα Ο.Τ. Γ569, Γ571, 286α, Γ. 285(47) και Γ. 572, ως οδός Νικολάου Τζανάκου. Με την εν λόγω απόφαση το τμήμα της οδού που διέρχεται από τα ΟΤ. 286α, 285, Γ572 και Γ571 καθώς και το τμήμα της οδού που διέρχεται από τα ΟΤ. Γ.568, Γ569, και Γ. 571 φέρουν την ίδια ονομασία.
    Όμως διαπιστώθηκε ότι η κοινή ονομασία των οδών, που στην ανωτέρω απόφαση, διατυπώνονται ως μια οδός, επέφερε προβλήματα στην πράξη διότι δημιουργείται σύγχυση τόσο σε ιδιώτες όσο και σε δημόσιες υπηρεσίες. Συγκεκριμένα εκατέρωθεν του κοινοχρήστου χώρου Γ. 571 η ίδια ονομασία «ΤΖΑΝΑΚΟΥ» έχει ως αποτέλεσμα την δυσχέρεια εύρεσης του σημείου που αναζητείται.

Ο Σπυρίδων Βέννης, παλαιός και Άξιος της Πατρίδος Καλαμακιώτης – στον οποίο μάλιστα είχε απονεμηθεί μεταξύ άλλων πολλών τιμητικών διακρίσεων, το ανώτατο πολεμικό παράσημο, το ΧΡΥΣΟΥΝ ΑΡΙΣΤΕΙΟΝ ΑΝΔΡΕΙΑΣ. Ο Σπυρίδων Βέννης με την σοβαρή και σεμνή όσο και μειλίχια παρουσία του τίμησε ιδιαιτέρως τον Τόπο μας και προσέφερε τα μέγιστα στην ανύψωση των ανθρωπίνων ιδεωδών και αξιών. Μόνιμος κάτοικος του Αλίμου από το 1948, ο συμπολίτης μας Σπυρίδων Κων/νου Βέννης έχαιρε του σεβασμού και της αγάπης όλων των Καλαμακιωτών τόσο για το πράο και γλυκύ του χαρακτήρα όσο και για την ακέραιη και ηθική προσωπικότητα του. Διετέλεσε υπασπιστής του Κωνσταντίνου Δαβάκη, του ήρωος του ’40 που ανέτρεψε τους φασίστες Ιταλούς εισβολείς τις πρώτες ημέρες του Πολέμου και χάρισε στην Ελλάδα την πρώτη και καταστατική νίκης της – οπότε και συμβολικώς πρέπει να συνδυασθεί η τιμή προς τον Κωνσταντίνο Δαβάκη, το όνομα του οποίου κοσμεί ως γνωστόν ήδη από πολλών ετών κεντρική οδό του Αλίμου, με την τιμή προς τον Αλιμιώτη Υπασπιστή του Σπυρίδων Βέννη- ο οποίος μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο τίμησε το υψηλό παράδειγμα του διοικητή του.

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 16 Μαρτίου 2019]

Scroll to Top